Weronika Marzec
Terapie Naturalne
Promotor Prof. Bożena Ryszawska
1.5 JAK OCZYŚCIĆ ORGANIZM
Większość z nas latami obciążało nasze ciała toksynami i
metalami ciężkimi, dlatego jako pierwszy etap powrotu do
zdrowia, bardzo ważne jest oczyszczenie naszego organizmu z ich
nadmiaru.
Kompleksowe, prawidłowo przeprowadzone oczyszczanie organizmu,
podnosi poziom naszej energii i witalności, poprawia sprawność
psychomotoryczną, kondycję emocjonalną oraz uwalnia od wielu
przewlekłych dolegliwości. Wspomaga procesy leczenia organizmu i
przyspiesza, a wręcz uruchamia uśpione mechanizmy naprawcze i
samoregulacyjne.
1.6 KURACJE POMAGAJĄCE OSZYŚCIĆ ORGANIZM Z METALI CIĘŻKICH
Proponowana przeze mnie kuracja oczyszczania z metali ciężkich
trwa 3 tygodnie i jest ona świetnym wstępem do kuracji
oczyszczającej organizm z toksyn.
Gdy tempo uwalniania z tkanek metali jest wyższe niż możliwości
usuwania ich na zewnątrz organizmu, to część z nich krąży we
krwi i może dojść do zwrotnego wchłaniania lub co gorsze
zatrucia, w tym mózgu. Aby naturalnie i bezpiecznie oczyścić
nasz organizm z przeciążenia metalami, przychodzą nam z pomocą
dwie naturalne rośliny- chlorella oraz kolendra.
Chlorella to alga morska, która doskonale oczyszcza krew i
pomaga w usuwaniu metali,. Jest doskonałym źródłem białka,
witamin , żelaza i chlorofilu, wapnia, żelaza, manganu,
molibdenu, potasu, chromu, siarki, cynku, jodu Badania
udowodniły, że zawarta w ściance błon komórkowych chlorelli
sporopolleina, jest unikalną substancją wiążącą metale i
wydalającą je następnie wraz kałem na zewnątrz ustroju, dzięki
czemu chroni nas c przed samozatruciem.
Nasiona i natka kolendry to jeden z najsilniejszych naturalnych
środków pomagających w usuwaniu metali. Ułatwia trawienie,
oczyszcza wątrobę oraz krew. Przenikają do tkanek, w których
najczęściej kumulowane są metale np. mózgu i kości, wiąże je i
przenosi je do bezpiecznych rejonów ciała, skąd następnie mogą
one zostać wydalone.
KURACJA:
Zaparzamy herbatę z łyżki nasion lub 3 łyżek natki kolendry na
litr wody. Parzymy pod przykryciem około 15 minut.
Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki, stopniowo zwiększając
dawkę.
W trakcie posiłków, najlepiej roślinnych, zażywamy po łyżeczce
chlorelli lub 6- 8 tabletek. W trakcie kuracji najlepiej wspomóc
nasz organizm suplementując dobrej jakości witaminę C, najlepiej
naturalnego pochodzenia.
Następnie pijemy przez 3 tygodnie napar z pietruszki i herbatkę
z liści porzeczki i przechodzimy do programu oczyszczania z
toksyn.
1.7 OCZYSZCZANIE JELIT
,, Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach." Hipokrates
Prawidłową detoksykację organizmu zawsze zaczynamy od
oczyszczania jelit.W wielu przypadkach ich oczyszczenie i
regeneracja, daje natychmiastowy efekt w postaci poprawy naszego
samopoczucia i zdrowia. Dzieje się tak dlatego, iż pobudzamy w
ten sposób, naturalne procesy samooczyszczania. Poprzez jelito
pobieramy substancje odżywcze i wydalamy produkty resztkowe.
Tu również, dzięki obecności żyjących w symbiozie 1000 gatunków
bakterii( około 2, 5 kg), ma miejsce wytwarzanie witamin,
hormonów, enzymów, krwinek, aminokwasów. To, co już naprawdę
zbędne wędruje do odbytnicy i jest sprawnie wydalane na zewnątrz
organizmu. W sytuacji, gdy procesy trawienia i selekcji treści
pokarmowej ulegają zachwianiu, do naszego organizmu natychmiast
trafiają substancje zbędne i toksyczne.
Oczyszczanie i regulacja mikroflory jelit jest również warunkiem
koniecznym dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w
tym równowagi emocjonalnej.
Jelita w porównaniu z resztą ciała mają całkowicie odmienną
budowę. Przewód pokarmowy ma do dyspozycji najrozmaitsze
substancje przekaźnikowe, materiały izolacyjne dla nerwów i typy
przełączników. Jedynie mózg posiada podobną budową, dlatego
właśnie nasze jelita określa się mianem "drugiego mózgu", gdyż
są podobne wielkością i równie skomplikowane pod względem
chemicznym.
Według G. Enders Sygnały wysyłane przez przewód pokarmowy
trafiają do rozmaitych obszarów mózgu odpowiedzialnych za
generowanie poczucia "ja", przetwarzanie emocji, ocena moralna,
odczuwanie lęku pamięć i motywacja, co oznacza że stan naszych
jelit wpływa na stan naszej psychiki. Pacjenci z zespołem jelita
drażliwego zdecydowanie częściej odczuwają stany lękowe lub
cierpią na depresję. ("Historia wewnętrzna - Jelita najbardziej
fascynujący organ naszego ciała").
Stres zmienia warunki panujące w jelicie, umożliwiając
przetrwanie chorobotwórczym bakteriom, które zadowolone z
warunków "stresu" mnożą się na potęgę dodatkowo obniżając nasze
samopoczucie.
Wszelkie towarzyszące nam nastroje takie jak radość,
przygnębienie, zadowolenie czy smutek nie powstają tylko w
naszej głowie.
Objawami przeciążonych jelit mogą być:
wzdęcia, niestrawność, bóle w obrębie jamy brzusznej obstrukcja,
biegunka, mdłości, wymioty, niedobory witamin i minerałów,
znaczny spadek poziomu żelaza we krwi, słabe włosy i paznokcie,
hemoroidy i krwawienia z przewodu pokarmowego, stany zapalne
żołądka, jamy ustnej, przełyku, nasilenie odczynów alergicznych,
zmian skórnych: pieprzyków, brodawek, trądziku, nagłe
przybieranie na wadze lub chudnięcie, złe wchłanianie wapnia,
osteopenia, osteoporoza, problemy z koncentracją uwagi,
pamięcią, depresja, spadki nastroju, bezsenność, obrzęki i
zaburzenia równowagi elektrolitowej...
1.8 PRZYKŁADOWE KURACJE OCZYSZCZANIA JELIT
Sok z marchwi jedna szklanka. Jeśli tolerujesz, to połącz go z
ząbkiem- dwoma czosnku, możesz wycisnąć z niego sok.
Po 15 minutach zażyj łyżeczkę oleju z dyni lub z lnu( nawet do
łyżki, w zależności od stanu wątroby). Olej z dyni jest
niezwykle zasobny w selen, witaminy B, magnez i pomaga w
usunięciu pasożytów.
Olej oregano
Olejek z oregano mieszamy z oliwą z oliwek - 1 kropla oregano na
łyżkę oliwy. Zażywamy dwa razy dziennie od 1 do 15 kropli (
systematycznie zwiększamy obserwując reakcję organizmu.) Pomaga
również w grzybicy, zatruciach, infekcjach.
W odróżnieniu od człowieka, natura nigdy się nie myli i sok z
kapusty, ogórków kiszonych, zakwas z buraków, czy ocet jabłkowy
dostarczą nam całej gamy wartości odżywczych, w tym także
witaminę C, jak i niezbędny nam jod oraz krzem.
- nasiona lnu lub kminku- 2 razy dziennie po łyżce zaparzonych i
namoczonych na noc nasion (popijamy obficie),
-nasiona sezamu, 2 razy dziennie po łyżce ),
- nasiona babki płesznik np. gotowy produkt ispagul, 2 łyżki
nasion zalane szklanką wody ( obficie popić),
Michał Tombak zaleca oczyszczanie jelit za pomocą pomarańczy i
śliwek ( Patrz " Jak żyć długo i zdrowo" str 152"
- 2 pomarańcze wraz z białymi błonkami zjadamy no czczo rano
- 10 śliwek namaczamy na noc i spożywamy rano na czczo.
Wyregulowaniu rytmu wypróżnień oraz eliminacji nadmiaru toksyn,
grzybów i pasożytów, służy zastosowanie błonnika i substancji
pektynowych.
W codziennej diecie uwzględnij: babkę płesznik, czarnuszkę,
kminek, kasze, fasolę, groch, owies, otręby, len, zarodki
pszenne, mielone ziarno ostropestu, kminku, kolendry, marchew,
buraki, sałatę, jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki, morele,
pomarańcze, grejpfruty, figi, jagody, borówki, winogrona. ..
Pamiętaj, że rano powinieneś wypić 1-2 szklanki wody z np.
cytryną lub z octem jabłkowym- to najlepszy sposób na pobudzenie
jelit i wątroby, oczyszczanie z toksyn i zalkalizowanie przewodu
pokarmowego.
Bakterie prebiotyczne i probiotyki
Jednym z najważniejszych działań jest odpowiednia dieta oraz
wzmocnienie flory bakteryjnej za pomocą naturalnych kiszonek,
jak i dobrej jakości kefiru.
1.9 WSPOMAGANIE I OCZYSZCZANIE WĄTROBY
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów człowieka. Odpowiada
między innymi za oczyszczanie organizmu z toksyn, przemianę
materii, usuwanie martwych komórek i krwinek, produkcję żółci,
aminokwasów oraz białek. . Wątroba gromadzi zapasowy materiał
odżywczy taki jak wit A,D,B12.
Wątroba przekształca również węglowodany w białka w tłuszczę,
wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę, Jak więc widzimy, wątroba
jest niezwykle ważnym organem naszego ciała, który pracuje
nieustannie.
W ciągu minuty oczyszcza około półtora litra naszej krwi. Gdy
ilość dopływających do wątroby toksyn i kwasów osiąga poziom
krytyczny, to automatycznie maleje jej zdolność do oczyszczania
krwi i samoregeneracji.
Jeśli zaniedbamy zdrowie naszej wątroby w konsekwencji czego
przestanie ona działać prawidłowo, może dojść do tego że toksyny
wraz z krwią będą rozchodzić się po całym organizmie. W dłuższej
konsekwencji następuje zmęczenie, skoki ciśnienia, przeciążenie
nerek, serca, zaburzenia pracy układu nerwowego a nawet mózgu.
"Gdy wątroba pracuje efektywnie, jest w stanie usunąać z krwi
99% bakterii i trujących toksyn, zanim krew wróci do krwiobiegu"
D.Cobbert "Usuń toksyny str.111).
Objawami przęciążonej wątroby mogą być: zaparcia, biegunka,
ciężkość i senność po posiłku, zgaga, bóle w prawym boku,
przewlekłe zmęczenie, nerwowość, nadmiar śluzu w zatokach,
problemy skórne, wrzody żołądka. a…
Oczyszczeniu wątroby służy sześciotygodniowa dieta połączona z
zażywaniem środków regenerujących. Eliminujemy: cukier, mięso,
jajka, mleko, białą mąkę, używki, tłuszcze utwardzone i oleje
rafinowane, słodkie owoce, żywność przetworzoną i konserwowaną.
Dozwolone są wszystkie warzywa i owoce półsłodkie, kasze, ryż
brązowy, kiełki, pełne ziarna, fasola, groch, pestki, namaczane
orzechy...
Kuracja ostropestem.
Nasiona ostropestu plamistego to źródło flawonoliganów zwanych
sylimaryną. Najważniejszym działaniem tej niezwykłej rośliny
jest odtruwanie i ochrona miąższu wątroby, a co za tym idzie
pomoc w oczyszczaniu krwi.
Sylimaryna zawiera bezcenną sylibininę stosowaną w schorzeniach
wątroby i woreczka żółciowego. Oprócz tego, są zasobne w kwasy
tłuszczowe, w tym kwas linolowy, garbniki, witaminy C i K.
Najważniejszym działaniem tej niezwykłej rośliny jest odtruwanie
i ochrona miąższu wątroby, a co za tym idzie pomoc w
oczyszczaniu krwi.
Nasiona ostropestu zmiel i zażywaj po łyżeczce 2- 3 razy
dziennie pomiędzy posiłkami. Możesz dodawać je do zupy, chleba i
sałatek. Najlepiej przechowuj je w szklanym pojemniku lub
słoiczku w lodówce około 7- 14 dni. Zachowasz tak cenne
właściwości kwasu linolowego.
MIESZANKA ODTRUWAJĄCA WĄTROBĘ
Ostropest wraz z lnem, kminkiem i majerankiem stanowi cudowną
mieszankę odtruwającą wątrobę po antybiotykoterapii i spożyciu
alkoholu.
Mielone zioła: len 4 cz. ostropest 4cz. kminek i majeranek 1cz.
zażywaj 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Popij wodą. W
razie konieczności możesz podwoić dawkę.
Kminek i majeranek pomogą w oczyszczaniu i trawieniu. Są
moczopędne, lekko napotne, wykrztuśne i żółciopędne. Dodatkowo
działają przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo.
Mieszanka pomaga także regulować rytm wypróżnień i wspomaga
odchudzanie. Poprawia przepływ żółci i trawienie tłuszczy.
Detoksykację oraz rozpuszczanie złogów zaczynamy powoli i
ostrożnie, uzupełniając witaminę C z owoców sezonowych: malin,
jeżyn, jabłek... i używając naturalnego octu jabłkowego oraz
zakwasu buraczanego. Obserwujemy objawy i powoli zwiększamy
ilość soków lub owoców.
W swej nieskończonej mądrości natura dała nam szereg produktów
roślinnych i ziół regenerujących oraz oczyszczających wątrobę:
pietruszka i jej natka, seler, len, zarodki pszenne, maliny,
mleczko pszczele i propolis, oliwa z oliwek, rzepak, cykoria,
karczochy, kukurydza, gotowane drożdże piwne, imbir, oliwki,
kabaczek, bakłażan, aloes, rokitnik,, bazylia, brzoza,
arcydzięgiel, oregano, czarnuszka, gorczyca, tymianek, cząber,
chaber, anyż, rozmaryn, kminek, majeranek, kurkuma, łopian,
cebula, marchew.
W kamicy pomoże nam napar ze znamion kukurydzy, liści poziomki i
porzeczki oraz wywar z owsa i korzeni mniszka lekarskiego.
Cebula, czosnek i imbir dostarczą Ci jednocześnie usuwającej
toksyny siarki.Czosnek i imbir pobudzają produkcję glutationu (
podobnie działa awokado), oczyszczają krew i stymulują pracę
wątroby. To także żródło cennego germanu pobudzającego produkcję
interferonu oraz przeciwnowotworowego selenu.
Zjadaj około 2 łyżki dziennie oraz regularnie pij napar
pietruszki z miętą lub samą pietruszkę z dodatkiem cytryny.
Herbatka ta jest moczopędna i alkalizująca, oczyszcza nerki,
krew i limfę.
Herbatkę liście pietruszki i mięta, zaparz wrzątkiem- 20 minut
pod przykryciem. Korzeń pietruszki możesz gotować ok 20 minut na
wolnym ogniu. Po przestudzeniu dodaj cytrynę i imbir. Pij 2-3
razie dziennie.
Natka pietruszki, to doskonałe źródło chlorofilu, witaminy C i
gojącej błony śluzowe witaminy A . Wspiera rekonstrukcję i
powstawanie nowych hepatytów. Oczyszcza z toksyn, działa
napitnie i moczopędnie. Wzmacnia nie tylko nerki i wątrobę, ale
i cały organizm. Poprawia również cerę i trawienie- chlorofil i
witamina C. niezbędna w syntezie kolagenu.
KURACJA SOKIEM Z MARCHWII
Marchew pobudza regeneracją oraz pracę wątroby, tym samym pomaga
w trawieniu i ogólnej detoksykacji. Reguluje poziom
trójglicerydów oraz glukozy- surowa, gotowana ma wysokie Ig.
Zawarte w niej związki aktywnie wspierają regeneracją trzustki i
wytwarzanie insuliny. Codziennie przez 14 dni pijemy trzy
szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi
Copyright © Weronika Marzec Studium Edukacji Ekologicznej