lina rozdzielająca

5 FILARÓW ZDROWIA - fragment pracy dyplomowej

Weronika Marzec
Terapie Naturalne


Promotor Prof. Bożena Ryszawska

1.5 JAK OCZYŚCIĆ ORGANIZM
Większość z nas latami obciążało nasze ciała toksynami i metalami ciężkimi, dlatego jako pierwszy etap powrotu do zdrowia, bardzo ważne jest oczyszczenie naszego organizmu z ich nadmiaru.
Kompleksowe, prawidłowo przeprowadzone oczyszczanie organizmu, podnosi poziom naszej energii i witalności, poprawia sprawność psychomotoryczną, kondycję emocjonalną oraz uwalnia od wielu przewlekłych dolegliwości. Wspomaga procesy leczenia organizmu i przyspiesza, a wręcz uruchamia uśpione mechanizmy naprawcze i samoregulacyjne.


1.6 KURACJE POMAGAJĄCE OSZYŚCIĆ ORGANIZM Z METALI CIĘŻKICH
Proponowana przeze mnie kuracja oczyszczania z metali ciężkich trwa 3 tygodnie i jest ona świetnym wstępem do kuracji oczyszczającej organizm z toksyn.
Gdy tempo uwalniania z tkanek metali jest wyższe niż możliwości usuwania ich na zewnątrz organizmu, to część z nich krąży we krwi i może dojść do zwrotnego wchłaniania lub co gorsze zatrucia, w tym mózgu. Aby naturalnie i bezpiecznie oczyścić nasz organizm z przeciążenia metalami, przychodzą nam z pomocą dwie naturalne rośliny- chlorella oraz kolendra.
Chlorella to alga morska, która doskonale oczyszcza krew i pomaga w usuwaniu metali,. Jest doskonałym źródłem białka, witamin , żelaza i chlorofilu, wapnia, żelaza, manganu, molibdenu, potasu, chromu, siarki, cynku, jodu Badania udowodniły, że zawarta w ściance błon komórkowych chlorelli sporopolleina, jest unikalną substancją wiążącą metale i wydalającą je następnie wraz kałem na zewnątrz ustroju, dzięki czemu chroni nas c przed samozatruciem.


Nasiona i natka kolendry to jeden z najsilniejszych naturalnych środków pomagających w usuwaniu metali. Ułatwia trawienie, oczyszcza wątrobę oraz krew. Przenikają do tkanek, w których najczęściej kumulowane są metale np. mózgu i kości, wiąże je i przenosi je do bezpiecznych rejonów ciała, skąd następnie mogą one zostać wydalone.


KURACJA:
Zaparzamy herbatę z łyżki nasion lub 3 łyżek natki kolendry na litr wody. Parzymy pod przykryciem około 15 minut.
Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki, stopniowo zwiększając dawkę.
W trakcie posiłków, najlepiej roślinnych, zażywamy po łyżeczce chlorelli lub 6- 8 tabletek. W trakcie kuracji najlepiej wspomóc nasz organizm suplementując dobrej jakości witaminę C, najlepiej naturalnego pochodzenia.


Następnie pijemy przez 3 tygodnie napar z pietruszki i herbatkę z liści porzeczki i przechodzimy do programu oczyszczania z toksyn.
1.7 OCZYSZCZANIE JELIT
,, Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach." Hipokrates
Prawidłową detoksykację organizmu zawsze zaczynamy od oczyszczania jelit.W wielu przypadkach ich oczyszczenie i regeneracja, daje natychmiastowy efekt w postaci poprawy naszego samopoczucia i zdrowia. Dzieje się tak dlatego, iż pobudzamy w ten sposób, naturalne procesy samooczyszczania. Poprzez jelito pobieramy substancje odżywcze i wydalamy produkty resztkowe.
Tu również, dzięki obecności żyjących w symbiozie 1000 gatunków bakterii( około 2, 5 kg), ma miejsce wytwarzanie witamin, hormonów, enzymów, krwinek, aminokwasów. To, co już naprawdę zbędne wędruje do odbytnicy i jest sprawnie wydalane na zewnątrz organizmu. W sytuacji, gdy procesy trawienia i selekcji treści pokarmowej ulegają zachwianiu, do naszego organizmu natychmiast trafiają substancje zbędne i toksyczne.


Oczyszczanie i regulacja mikroflory jelit jest również warunkiem koniecznym dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym równowagi emocjonalnej.
Jelita w porównaniu z resztą ciała mają całkowicie odmienną budowę. Przewód pokarmowy ma do dyspozycji najrozmaitsze substancje przekaźnikowe, materiały izolacyjne dla nerwów i typy przełączników. Jedynie mózg posiada podobną budową, dlatego właśnie nasze jelita określa się mianem "drugiego mózgu", gdyż są podobne wielkością i równie skomplikowane pod względem chemicznym.
Według G. Enders Sygnały wysyłane przez przewód pokarmowy trafiają do rozmaitych obszarów mózgu odpowiedzialnych za generowanie poczucia "ja", przetwarzanie emocji, ocena moralna, odczuwanie lęku pamięć i motywacja, co oznacza że stan naszych jelit wpływa na stan naszej psychiki. Pacjenci z zespołem jelita drażliwego zdecydowanie częściej odczuwają stany lękowe lub cierpią na depresję. ("Historia wewnętrzna - Jelita najbardziej fascynujący organ naszego ciała").


Stres zmienia warunki panujące w jelicie, umożliwiając przetrwanie chorobotwórczym bakteriom, które zadowolone z warunków "stresu" mnożą się na potęgę dodatkowo obniżając nasze samopoczucie.
Wszelkie towarzyszące nam nastroje takie jak radość, przygnębienie, zadowolenie czy smutek nie powstają tylko w naszej głowie.
Objawami przeciążonych jelit mogą być:
wzdęcia, niestrawność, bóle w obrębie jamy brzusznej obstrukcja, biegunka, mdłości, wymioty, niedobory witamin i minerałów, znaczny spadek poziomu żelaza we krwi, słabe włosy i paznokcie, hemoroidy i krwawienia z przewodu pokarmowego, stany zapalne żołądka, jamy ustnej, przełyku, nasilenie odczynów alergicznych, zmian skórnych: pieprzyków, brodawek, trądziku, nagłe przybieranie na wadze lub chudnięcie, złe wchłanianie wapnia, osteopenia, osteoporoza, problemy z koncentracją uwagi, pamięcią, depresja, spadki nastroju, bezsenność, obrzęki i zaburzenia równowagi elektrolitowej...


1.8 PRZYKŁADOWE KURACJE OCZYSZCZANIA JELIT
Sok z marchwi jedna szklanka. Jeśli tolerujesz, to połącz go z ząbkiem- dwoma czosnku, możesz wycisnąć z niego sok.
Po 15 minutach zażyj łyżeczkę oleju z dyni lub z lnu( nawet do łyżki, w zależności od stanu wątroby). Olej z dyni jest niezwykle zasobny w selen, witaminy B, magnez i pomaga w usunięciu pasożytów.


Olej oregano
Olejek z oregano mieszamy z oliwą z oliwek - 1 kropla oregano na łyżkę oliwy. Zażywamy dwa razy dziennie od 1 do 15 kropli ( systematycznie zwiększamy obserwując reakcję organizmu.) Pomaga również w grzybicy, zatruciach, infekcjach.
W odróżnieniu od człowieka, natura nigdy się nie myli i sok z kapusty, ogórków kiszonych, zakwas z buraków, czy ocet jabłkowy dostarczą nam całej gamy wartości odżywczych, w tym także witaminę C, jak i niezbędny nam jod oraz krzem.
- nasiona lnu lub kminku- 2 razy dziennie po łyżce zaparzonych i namoczonych na noc nasion (popijamy obficie),
-nasiona sezamu, 2 razy dziennie po łyżce ),
- nasiona babki płesznik np. gotowy produkt ispagul, 2 łyżki nasion zalane szklanką wody ( obficie popić),
Michał Tombak zaleca oczyszczanie jelit za pomocą pomarańczy i śliwek ( Patrz " Jak żyć długo i zdrowo" str 152"
- 2 pomarańcze wraz z białymi błonkami zjadamy no czczo rano
- 10 śliwek namaczamy na noc i spożywamy rano na czczo.
Wyregulowaniu rytmu wypróżnień oraz eliminacji nadmiaru toksyn, grzybów i pasożytów, służy zastosowanie błonnika i substancji pektynowych.
W codziennej diecie uwzględnij: babkę płesznik, czarnuszkę, kminek, kasze, fasolę, groch, owies, otręby, len, zarodki pszenne, mielone ziarno ostropestu, kminku, kolendry, marchew, buraki, sałatę, jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki, morele, pomarańcze, grejpfruty, figi, jagody, borówki, winogrona. ..
Pamiętaj, że rano powinieneś wypić 1-2 szklanki wody z np. cytryną lub z octem jabłkowym- to najlepszy sposób na pobudzenie jelit i wątroby, oczyszczanie z toksyn i zalkalizowanie przewodu pokarmowego.
Bakterie prebiotyczne i probiotyki
Jednym z najważniejszych działań jest odpowiednia dieta oraz wzmocnienie flory bakteryjnej za pomocą naturalnych kiszonek, jak i dobrej jakości kefiru.


1.9 WSPOMAGANIE I OCZYSZCZANIE WĄTROBY
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów człowieka. Odpowiada między innymi za oczyszczanie organizmu z toksyn, przemianę materii, usuwanie martwych komórek i krwinek, produkcję żółci, aminokwasów oraz białek. . Wątroba gromadzi zapasowy materiał odżywczy taki jak wit A,D,B12.
Wątroba przekształca również węglowodany w białka w tłuszczę, wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę, Jak więc widzimy, wątroba jest niezwykle ważnym organem naszego ciała, który pracuje nieustannie.
W ciągu minuty oczyszcza około półtora litra naszej krwi. Gdy ilość dopływających do wątroby toksyn i kwasów osiąga poziom krytyczny, to automatycznie maleje jej zdolność do oczyszczania krwi i samoregeneracji.
Jeśli zaniedbamy zdrowie naszej wątroby w konsekwencji czego przestanie ona działać prawidłowo, może dojść do tego że toksyny wraz z krwią będą rozchodzić się po całym organizmie. W dłuższej konsekwencji następuje zmęczenie, skoki ciśnienia, przeciążenie nerek, serca, zaburzenia pracy układu nerwowego a nawet mózgu.
"Gdy wątroba pracuje efektywnie, jest w stanie usunąać z krwi 99% bakterii i trujących toksyn, zanim krew wróci do krwiobiegu" D.Cobbert "Usuń toksyny str.111).
Objawami przęciążonej wątroby mogą być: zaparcia, biegunka, ciężkość i senność po posiłku, zgaga, bóle w prawym boku, przewlekłe zmęczenie, nerwowość, nadmiar śluzu w zatokach, problemy skórne, wrzody żołądka. a…


Oczyszczeniu wątroby służy sześciotygodniowa dieta połączona z zażywaniem środków regenerujących. Eliminujemy: cukier, mięso, jajka, mleko, białą mąkę, używki, tłuszcze utwardzone i oleje rafinowane, słodkie owoce, żywność przetworzoną i konserwowaną. Dozwolone są wszystkie warzywa i owoce półsłodkie, kasze, ryż brązowy, kiełki, pełne ziarna, fasola, groch, pestki, namaczane orzechy...
Kuracja ostropestem.
Nasiona ostropestu plamistego to źródło flawonoliganów zwanych sylimaryną. Najważniejszym działaniem tej niezwykłej rośliny jest odtruwanie i ochrona miąższu wątroby, a co za tym idzie pomoc w oczyszczaniu krwi.
Sylimaryna zawiera bezcenną sylibininę stosowaną w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego. Oprócz tego, są zasobne w kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, garbniki, witaminy C i K. Najważniejszym działaniem tej niezwykłej rośliny jest odtruwanie i ochrona miąższu wątroby, a co za tym idzie pomoc w oczyszczaniu krwi.
Nasiona ostropestu zmiel i zażywaj po łyżeczce 2- 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami. Możesz dodawać je do zupy, chleba i sałatek. Najlepiej przechowuj je w szklanym pojemniku lub słoiczku w lodówce około 7- 14 dni. Zachowasz tak cenne właściwości kwasu linolowego.


MIESZANKA ODTRUWAJĄCA WĄTROBĘ
Ostropest wraz z lnem, kminkiem i majerankiem stanowi cudowną mieszankę odtruwającą wątrobę po antybiotykoterapii i spożyciu alkoholu.
Mielone zioła: len 4 cz. ostropest 4cz. kminek i majeranek 1cz. zażywaj 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Popij wodą. W razie konieczności możesz podwoić dawkę.
Kminek i majeranek pomogą w oczyszczaniu i trawieniu. Są moczopędne, lekko napotne, wykrztuśne i żółciopędne. Dodatkowo działają przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo.
Mieszanka pomaga także regulować rytm wypróżnień i wspomaga odchudzanie. Poprawia przepływ żółci i trawienie tłuszczy.
Detoksykację oraz rozpuszczanie złogów zaczynamy powoli i ostrożnie, uzupełniając witaminę C z owoców sezonowych: malin, jeżyn, jabłek... i używając naturalnego octu jabłkowego oraz zakwasu buraczanego. Obserwujemy objawy i powoli zwiększamy ilość soków lub owoców.


W swej nieskończonej mądrości natura dała nam szereg produktów roślinnych i ziół regenerujących oraz oczyszczających wątrobę: pietruszka i jej natka, seler, len, zarodki pszenne, maliny, mleczko pszczele i propolis, oliwa z oliwek, rzepak, cykoria, karczochy, kukurydza, gotowane drożdże piwne, imbir, oliwki, kabaczek, bakłażan, aloes, rokitnik,, bazylia, brzoza, arcydzięgiel, oregano, czarnuszka, gorczyca, tymianek, cząber, chaber, anyż, rozmaryn, kminek, majeranek, kurkuma, łopian, cebula, marchew.
W kamicy pomoże nam napar ze znamion kukurydzy, liści poziomki i porzeczki oraz wywar z owsa i korzeni mniszka lekarskiego.
Cebula, czosnek i imbir dostarczą Ci jednocześnie usuwającej toksyny siarki.Czosnek i imbir pobudzają produkcję glutationu ( podobnie działa awokado), oczyszczają krew i stymulują pracę wątroby. To także żródło cennego germanu pobudzającego produkcję interferonu oraz przeciwnowotworowego selenu.
Zjadaj około 2 łyżki dziennie oraz regularnie pij napar pietruszki z miętą lub samą pietruszkę z dodatkiem cytryny. Herbatka ta jest moczopędna i alkalizująca, oczyszcza nerki, krew i limfę.
Herbatkę liście pietruszki i mięta, zaparz wrzątkiem- 20 minut pod przykryciem. Korzeń pietruszki możesz gotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Po przestudzeniu dodaj cytrynę i imbir. Pij 2-3 razie dziennie.

Natka pietruszki, to doskonałe źródło chlorofilu, witaminy C i gojącej błony śluzowe witaminy A . Wspiera rekonstrukcję i powstawanie nowych hepatytów. Oczyszcza z toksyn, działa napitnie i moczopędnie. Wzmacnia nie tylko nerki i wątrobę, ale i cały organizm. Poprawia również cerę i trawienie- chlorofil i witamina C. niezbędna w syntezie kolagenu.
KURACJA SOKIEM Z MARCHWII

Marchew pobudza regeneracją oraz pracę wątroby, tym samym pomaga w trawieniu i ogólnej detoksykacji. Reguluje poziom trójglicerydów oraz glukozy- surowa, gotowana ma wysokie Ig. Zawarte w niej związki aktywnie wspierają regeneracją trzustki i wytwarzanie insuliny. Codziennie przez 14 dni pijemy trzy szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi
 

Copyright  © Weronika Marzec Studium Edukacji Ekologicznej

Naucz się jak zdrowo żyć! Sprawdź ofertę Studium »

POLECAMY
lina rozdzielająca

Akademia Feng Shui Akademia Terapii Nauralnych Szkoła Coachingu studiuj przez internet
KONTAKT
lina rozdzielająca

Studium Edukacji Ekologicznej
54-237 Wrocław
ul. Starograniczna 28
pn. 9-16, wt.-pt. 9-17

Tel./Fax (71) 355-40-27
(71) 354-60-94

E-mail: see@see.edu.pl

Nr konta:
BZ.WBK I o / Wrocław
67 1090 2398 0000 0006 0802 6774
Kod SWIFT: WBKPPLPP


strzałka do góry